Net als de klassieke Commodore 64, een complete computer in een toetsenbord! Maar is de Pi 400 als $70 desktop-pc handig of alleen maar leuk?
Toen het Pi-toetsenbord op de markt kwam, waren er al snel makers die met het idee speelden om de extra ruimte in de wigvormige behuizing te gebruiken om er een Pi in te bouwen. Dat bracht de Pi-ontwikkelaars op het idee om hetzelfde te doen, maar dan met een Pi op een speciale langwerpige pcb. De Raspberry Pi 400 was geboren.
Als kit of solo
De Pi 400 is te koop als kit met officiële muis, officiële USB-C-voeding, micro-hdmi naar hdmi kabel (1 meter), 16GB microSD-kaart met Pi-OS, en de officiële Raspberry Pi Beginnner’s Guide voor circa 115 euro. Of je koopt alleen de Pi 400 (inclusief 16GB microSD-kaart) voor circa 83 euro.
Specificaties
De Pi 400 heeft dezelfde Broadcom BCM2711 quad-core 64-bit SoC als de andere Pi 4’s, maar dan geklokt op 1.8GHz, ipv 1,5 GHz. Het RAM is 4 GB. Wifi, Bluethooth, Gigabit Ethernet, de twee micro-hdmi poorten en de twee USB 3.0-poorten zijn hetzelfde als op de andere Pi 4’s. Er is nog één vrije USB 2.0 poort over voor de muis (de andere is al bezet door het toetsenbord).
De 40-pin GPIO header is ook bereikbaar, maar je moet er wel een outbreak-kabel voor gebruiken.
Een aparte aluminium plaat die onder het hele toetsenbord doorloopt, zorgt voor de koeling van de cpu, er is geen ventilator.
Er zijn twee minpuntjes:
– de hdmi-poorten zijn weer in de micro-uitvoering, terwijl er genoeg ruimte is voor de normale grootte.
– de usb-poort voor de muis zit aan de linkerkant van de voedingskabel en de hdmi-kabel. Dat is onhandig voor de meeste mensen, maar voor linkshandige muisgebruikers juist goed. Als je een draadloze muis gebruikt, maakt het niet uit.