Officiële case-fan voor Pi 4

      Reacties uitgeschakeld voor Officiële case-fan voor Pi 4

Eindelijk heeft de Raspberry Pi Foundation een ventilator uitgebracht voor de officiële behuizing van de Pi 4 .

Het eerste dat opviel aan de behuizing van de Pi 4, toen die uitkwam, was dat hij potdicht is en helemaal geen ontluchtingsgaatjes heeft. Het gevolg is dat de Pi 4 in no-time opwarmt en bij 80 graden zichzelf omlaag klokt om fatale schade door oververhitting te voorkomen. En daarmee wordt een belangrijk (snelheids-)voordeel van de Pi 4 te niet gedaan.

Pi4-case-fan

De officiële Raspberry Pi 4 case fan van de Pi Foundation.

Leren van de community

Terwijl alle third-party producenten allang in het gat zijn gesprongen en de markt hebben overspoeld met een keur aan behuizingen mét ventilator en ontluchtingsgaten, volgt nu eindelijk ook de Pi Foundation dit voorbeeld.

Heatsink bij?

De officiële case-fan wordt geleverd met een heatsink voor de cpu en een houder van doorzichtig plastic die in het deksel van de Pi-behuizing geklikt kan worden. Hij kost € 5,50

De ventilator zuigt de lucht aan langs de ethernet- en usb-aansluitingen en blaast die langs de heatsink van de cpu langs de opening van de SD-kaart weer naar buiten. De ventilator wordt met 3 pinnen op de GPIO aangesloten en draait in principe continu als de Pi stroom heeft.
Je kunt hem regelen door hem in het ‘Raspberry Pi Configuratie programma’ op het tabblad ‘Performance’ te activeren en een drempelwaarde in te stellen.

Pi4_fan_settings

In Pi-OS is de ventilator te regelen door hem in het ‘Raspberry Pi Configuratie programma’ op het tabblad ‘Performance’ te activeren en een drempelwaarde in te stellen.

Volgens de Pi Foundation wordt een Pi 4 in de behuizing (met de standaard kloksnelheid van 1.5GHz) door de ventilator net zo goed gekoeld als een Pi 4 zonder behuizing. Hij blijft dan vrijwel onder de 70 graden. Voor het zware werk raden ze een behuizing zoals van Flirc aan.

Specs

Heatsink: 18x18x10mm
Ventilator:
5V DC via 40-pin GPIO-header
Fan speed control: pulse width modulation via GPIO-pin