Scherm roteren

      Reacties uitgeschakeld voor Scherm roteren

Om het scherm van de Pi te roteren van horizontaal naar verticaal of op z’n kop, zijn er twee manieren, afhankelijk van wat je wilt.

Het scherm roteren kan in de eerste plaats in config.txt, waar allerlei andere scherminstellingen (bv voor hdmi, resolutie) ook in staan.
Daarnaast kun je de beelduitvoer ook draaien in de desktop (PIXEL).

Het verschil is dat je in de instellingen van de GUI alleen de grafische desktop draait, het opstarten gebeurt in de normale schermstand, pas wanneer de PIXEL-desktop start, zet die het scherm om.
Pixel:
menu > Voorkeuren > Screen Configuration
en dan in de Screen Editor: Configure > Screens: Kies Composite of HDMI > Orientatie: kies normal, right, inverted of left.
In de Screen Editor krijg je dan eerst een voorbeeld van de verandering te zien. Die wordt pas definitief als je op het groene vinkje klikt.

Gebruik je de optie van config.txt dan geldt de aanpassing voor het hele systeem vanaf het begin. Dus voor de commandline én voor de PIXEL-desktop

Open config.txt:

sudo nano /boot/config.txt

Scroll helemaal naar beneden en voeg een van de onderstaande regels toe:

display_rotate=0 Normal
display_rotate=1 90 degrees
display_rotate=2 180 degrees
display_rotate=3 270 degrees
display_rotate=0x10000 horizontal flip
display_rotate=0x20000 vertical flip

NB: Met bovenstaande instructies draait alleen het beeld, de touchinterface (bv op het Raspberry Pi 7″-touchscreen) blijft zoals hij is.
Als je zowel het beeld als de touch interface 180 graden wilt draaien gebruik je:

lcd_rotate=2