Top10 apps voor de Pi-desktop

      Reacties uitgeschakeld voor Top10 apps voor de Pi-desktop

Met de Pi4  mag je voorzichtig spreken van een desktop-pc. Maar welke apps zijn nu onmisbaar op de Pi-desktop?

Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je op je Pi-bureaucomputer wilt gaan doen. Maar laat ik uitgaan van mijn eigen vrij algemene scenario. Dat wil zeggen, ik gebruik mijn Pi4-desktop voor internetten, e-mailen, kantoorwerk zoals het schrijven/vertalen van artikelen voor computerbladen en voor deze website. Daarnaast beheer ik de andere Pi’s in het netwerk via de Pi4. Voor de website komt daar nog fotobewerking bij. Dat is dus bijna alles (behalve gamen) wat ik tot nu toe op mijn Windows-pc (Shuttle XH110G met Pentium G4560 en 8GB RAM) deed.

10 Apps

Mijn onmisbare 10 apps zijn allemaal opensource:

  1. LibreOffice : kantoorpakket
  2. Thunderbird : e-mailclient en agenda
  3. Geany : eenvoudige editor voor programmeurs
  4. Python3 : makkelijke programmeertaal
  5. Terminator : terminal-alternatief met makkelijke splitscreenfunctie
  6. Chromium : afgeslankte versie van de Google Chrome browser
  7. GParted : schijfbeheer
  8. Pinta : basisbewerking van foto’ s
  9. GIMP : uitgebreide fotobewerking (ook vector)
  10. VLC : mediaplayer