Retrogamen op de Raspberry Pi 4

      Reacties uitgeschakeld voor Retrogamen op de Raspberry Pi 4

Sinds de Pi 4 op de markt is en RetroPie zijn emulatiesoftware op die veel krachtiger hardware (cpu, gpu en geheugen van 1, 2, 4 of 8 GB) heeft aangepast, ondersteunt de Pi veel meer games.

RetroPie_Pi4

Combineer een Raspberry Pi 4 (2GB) met RetroPie, een 128GB SD-kaart en een Flirc case en je krijgt een fantastische gamingconsole.

Dit artikel is een aanvulling op ons eerdere project “Retrogamen op de Pi 3+”. Maar nu bestaat onze gamingconsole uit een Pi 4 met 2 GB geheugen en een microSD-kaart van 128 GB. De oude arcade-games en de games van de eerste generaties consoles (bijvoorbeeld: Atari 2600 , SG-1000, NES, SNES, Sinclair, etc) liepen op de Pi 3+ natuurlijk al prima. Het zijn vooral de games van de latere generaties consoles die van de extra Pi-power profiteren.

Deze krachtiger consoles kwamen vlak vóór het millennium op de markt, bijvoorbeeld: Sony Playstation 1 (1995), Nintendo 64 (1997), Sega Dreamcast (1999). Hierop draaiden voornamelijk 3D-games. We hebben een aantal bekende games getest en waren blij verrast dat ze allemaal soepel liepen en zonder hiccups.

Een kleine FAQ voor RetroPie vind je hier.

Playstation

Die Hard Trilogy, (Playstation, Sega, 1996, devel. Probe, publish. Fox Interactive), succesvolle game, gemaakt naar de eerste 3 Die Hard films van Bruce Willis.  Vooral deel een is erg geslaagd, Hierin moet je je door diverse verdiepingen van de Nakatome Building worstelen waarbij elke verdieping een labyrinth is vol terroristen en gijzelaars. Vooral de isometrische view en het feit daar je door muren heen kunt kijken is erg goed. 
Metal Gear Solid, (Playstation, Windows, 1998, Konami), game met isometrisch perspectief, waarin je het hoofdkwartier van een groep terroristen moet binnendringen door langs bewakers en bewakingscamera’s te sluipen.
Resident Evil, (
Tomb Raider I, II, III

 

Nintendo 64

007 – Golden Eye
Mario Kart 64
Perfect Dark
Re-Volt waarin je racet met rc-autootjes, was op de Pi 3+ niet speelbaar. Al meteen in het begin draaide het 3D-menu als een diashow. Maar op de Pi 4 loopt het spel bijzonder vlot, zoals het hoort. Andere games voor de N64 zoals James Bond 007 en Perfect Dark, draaiden wel op de Pi 3+ en waren slecht tot redelijk speelbaar, maar soepel ging het niet. 

Dreamcast

De Dreamcast is maar kort op de markt geweest, begin 2001 werd de productie gestaakt. Toch zijn er een aantal mooie games voor gemaakt.

Vergeten games

Bij het snuffelen door de oude games, kwamen we er ook tegen die nooit de waardering en fanbase hebben gekregen die ze verdiend hadden:

Ten eerste Heart of Darkness (Playstation en Windows) van Amazing Studio uit 1998. Dit is een geweldig mooie platform-puzzel-shooter waarin de cutscene’s  naadloos zijn opgenomen in de gameplay. Heart of Darkness is naar mijn idee een van de laatste en mooiste vertegenwoordigers van het platformgenre. Deze game was lang in ontwikkeling, waardoor hij pas op de markt kwam, toen andere game developers al 3D-games presenteerden. Hij kreeg dan ook niet de aandacht en het succes dat hij verdiende en werd al gauw gratis meegeleverd bij nieuwe grafische kaarten voor de pc.

Lady_Sia

Als tweede voorbeeld van een vergeten game is er Lady Sia voor de Game Boy Advance, van ontwikkelaar RFX Interactive en uitgever TDK Mediactive, uit 2001. Ook dit is een platformspel en ook erg leuk gemaakt, met veel oog voor detail. Het kreeg alleen nooit de waardering die het m.i. verdiende.