Retrogamen op de Pi3+

      Reacties uitgeschakeld voor Retrogamen op de Pi3+

De Pi wordt vaak gebruikt als goedkope console voor retrogames. Wij probeerden het uit.Meestal wordt op de Pi het gratis softwarepakket Retropie gebruikt. Dit bevat de emulatiesoftware en een heel makkelijke bedieningsinterface. Het biedt emulators voor heel veel consoles (NES, SNES, Nintendo64, Playstation, Game Boy, Sega etc.) en voor oude computers (Commodore64, Amiga, Apple II, Atari, DOS-pc etc).

Je kunt een kant en klaar image voor de Pi downloaden van retropie.org.uk . De laatste versie op het moment van schrijven is v4.4 van april 2018, gebouwd op Raspbian Stretch. Op die site vind je ook uitgebreide informatie over installatie en configuratie.

Je kunt Retropie ook installeren bovenop een bestaande Raspbian. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wat je nodig hebt

  • Raspberry Pi 0, 1, 2 of 3, liefst een snelle 3+
  • Geschikte voeding (natuurlijk)
  • 1 tot 4 usb-controllers (liefst voor de Playstation of Xbox)
  • een televisie of monitor
  • eventueel een active speaker set

Software-installatie

Let erop dat je het juiste van de twee images van Retropie voor je Pi-versie download. Wanneer je Retropie de eerste keer opstart, zit er nog geen enkel spel in. In de horizontale menubalk zie je daarom ook nog geen namen van consoles, alleen “Retropie” met daarin de instellingen.

Controller aansluiten

Bij het voor de eerste keer aansluiten van de controller verschijnt automatisch de configuratiewizard. Onze  Playstation3-controller die we voor 7,90 bij de Action vonden werd vreemd genoeg herkend als een Xbox-controller, maar werkte desondanks prima. Als je wilt kun je de configuratie achteraf opnieuw uitvoeren. Druk op de startknop op de controller om het hoofdmenu (main menu) te openen. Kies de optie ‘Configure Input’.

Games installeren

Voor de games heb je zogenaamde ‘roms’ nodig. Dat zijn de images van de consolegames. Je kunt die roms van verschillende sites gratis downloaden. Juridisch gezien mag je een rom alleen gebruiken als je een originele versie van het betreffende spel in je bezit hebt.

Er zijn drie manieren om de gedownloade roms op je retropie-sd-kaartje te zetten: met een usb-stick, via SFTP en via Samba-shares. Wij kozen de eerste want dat is de makkelijkste. Je hebt een usb-stick nodig die geformatteerd is met FAT32 of NTFS. Zet daar een mapje op dat je retropie noemt. Steek de stick vervolgens in de Pi, waarop RetroPie al is opgestart. De Pi zal dan automatisch alle benodigde subdirectory’s in het mapje retropie aanmaken. Wanneer het ledje van de stick stopt met knipperen kun je hem eruit halen en in de pc steken. Kopieer de roms die je wilt spelen naar de betreffende mapjes onder /retropie/roms/ . Stop de stick weer in de Pi en wacht weer totdat het ledje een tijdlang niet meer knippert. Herstart vervolgens Emulationstation via de menuknop op de controller (/Mainmenu/Quit/Restart Emulationstation). Pas dan krijg je de extra menu’s met de logo’s van de betreffende consoles te zien inclusief de geïnstalleerde games.

Om het helemaal mooi te maken kun je weer via het hoofdmenu de optie Scraper kiezen en de coverafbeeldingen en beschrijvingen van de games automatisch van internet ophalen.

Een kleine FAQ voor RetroPie vind je hier.

Geteste games

De hieronder genoemde games hebben we getest op een Pi 3B+ met de standaard Retropie-image en de standaard emulators. Als scherm gebruikten we een lcd-tv met hdmi-aansluiting voor beeld en geluid. Onze goedkope SNES-controller had een slecht werkende D-pad (vierpuntsdruktoets). Daarom hebben we alle spellen gespeeld met de goedkope Playstation3-controller.

We hebben ons vooral gestort op de Nintendo-games, die zijn toch het bekendste, in elk geval uit onze jeugd.
Veel oude MSDOS-spellen, waar we vroeger ook dol op waren, zijn eveneens op Retropie te spelen met de emulator DOSBox. We laten ze hier verder buiten beschouwing. Je moet daarvoor in de meeste gevallen namelijk een toetsenbord gebruiken en het werkt allemaal wat omslachtiger.

Console Titel Auteur Uitgebracht Kwaliteit
Atari800 Pong Allan Alcorn 1972 prima
NES Galaga Namco 1988 prima
SNES Asterix & Obelix Infogrames 1995 prima
SNES Donald in Maui Mallard Disney —- prima
SNES Doom Williams 1995 prima
SNES Micro Machines 2 Codemasters 1996 prima
SNES SimAnt Maxis 1993 prima
SNES Super Mario World Nintendo 1992 prima
SNES Super Pang Mitchell 1990 prima
SNES The Blues Brothers Titus France 1993 prima
SNES The Legend of Zelda:
A link tot the past
Nintendo 1992 prima
N64 Banjo-Kazooie Rare 1998 prima
N64 GoldenEye 007 Rare 1997 met crashes
N64 Mario Kart 64 Nintendo 1997 prima
N64 Perfect Dark Rare 2000 met crashes
N64 Re-Volt Acclaim 1999 werkt niet
N64 Super Mario 64 Nintendo 1997 prima

Conclusie

Retrogamen op de Pi is leuk, lekker weer de bekende games van vroeger spelen! Maar de graphics vallen wel tegen, wat dat betreft zijn onze herinneringen toch wel roze gekleurd. Hoe ouder de console, hoe erger de graphics zijn. Dat zie je goed als je de shooters Doom (SNES 1995) en GoldenEye 007 (N64 1997) met elkaar vergelijkt. Dat neemt niet weg dat de gameplay van Galaga of een oude Zelda-game er niet minder om is.

Met de Nintendo 64 kwamen er veel mooie 3D-games op de markt. Vooral Mario Kart 64 en Super Mario 64 lopen op de Pi3+ als een trein. Onze persoonlijke nummer 1 is dan ook (tromgeroffel) Mario Kart 64. Maar dat zal niemand verbazen, want die is bij iedereen erg geliefd. Het is een simpele racegame maar toch erg leuk, vooral met meerdere spelers.

Jammer genoeg werkten GoldenEye 007 en Perfect Dark niet optimaal, regelmatig stotterden de graphics en op bepaalde momenten crashten de spellen compleet. Misschien moeten we hiervoor nog eens een andere emulator in Retropie uitproberen.