E-paper message board

      Reacties uitgeschakeld voor E-paper message board

James Bruton van XRobots.co.uk heeft een todo-lijstje gemaakt met een e-paperscherm en Google docs. Het is slechts een proof of concept, waar je op kunt variëren. Met het royale scherm kun je overigens ook een weerstation, een IoT-dashboard of een fotolijst met wisselende inhoud bouwen.

James heeft zijn message board project op YouTube uitgelegd. De de Python-code staat op GitHub., evenals de CAD-bestanden voor het 3D-geprinte fotolijstje met voet.
(Het project dateert van aug/sept 2020.).

epaper_message_board

Het message board van James_Bruton.

Wat je nodig hebt:

  • Waveshare 7.5 inch E-Ink E-Paper display (zwart-wit), 55 euro bij tinytronics.
  • Raspberry Pi : elke Pi is goed, maar aan te raden is een Pi Zero W, anders is het overkill.
  • Een passende fotolijst, zelfbouw of 3D-printen kan ook.
  • Google Docs API, link hier. En uitleg hier.
  • Python code, het script van James is te downloaden van GitHub.  Versie 2 is het beste. Lees ook de commentaren bij de YouTube-video voor het verbeteren van de code.

In de Waveshare-wiki staan de technische details van het e-paperscherm en hoe je de hardware en software moet installeren (plus een paar voorbeelden).
En nu maar experimenteren.

Bijvoorbeeld: een digitaal fotolijstje

E-paper kan ook heel goed plaatjes weergeven, vooral foto’s met een goed contrast en tekeningen. Ze moeten er in zwart-wit en grijstinten er nog wel goed uitzien. De driver van Waveshare zorgt dat ze worden ge-dithered (omgezet in een puntjespatroon).
Met Python of crontab kun je de plaatjes met tussenpozen (uur, dag, etc) laten weergeven.

e-paper

Ons digitale fotolijstje gebruikt een 7,5inch e-paper scherm van Waveshare. Het laat een serie heldinnen uit retrogames zien. Alleen het usb-snoer verraadt dat er een Pi Zero W in zit. Ook zonder stroom is het scherm nooit leeg. (Links de tv en Pi 4 met RetroPie)