Trepanatie geeft meer lucht! [UPDATED#2]

      Reacties uitgeschakeld voor Trepanatie geeft meer lucht! [UPDATED#2]

De officiële Pi-case opengeboord voor een beetje lucht in het brein van de Pi 4

De officiële behuizing voor de nieuwe Pi 4 is niet alleen mooi en compact, maar ook eenvoudig (2 delen) en stevig (dik plastic).
Het Probleem: de case is zo hermetisch gesloten, dat de Pi binnen de kortste keren oververhit raakt en dan de kloksnelheid omlaag schroeft. De speciale programmeerbare Pi-ventilator (Fan-shim) van Pimoroni is een fantastische oplossing. Maar die werkt ook beter met wat meer lucht.
De Oplossing: ontluchtingsgaten boren, zoals onze prehistorische voorouders al deden in elkaars hersenpan (trepanatie).
Het Gereedschap: 3 boortjes, van 3, 4 en 10 millimeter.

Hopelijk kan de Pimoroni fan-shim die onder de krans van gaatjes zit, de warmte nu beter afvoeren, en hoeft hij niet meer zo vaak aan te slaan…

pi4-case-top-bottom_1

Onder de ring van 7 gaatjes zit de fan-shim van Pimoroni. Linksboven in de hoek is een gaatje gemaakt om de statusled van de ventilator te kunnen zien. Aan de onderkant zijn ook de nodige gaten geboord.

pi4-case-top-bottom_2

De usb- en ethernetpoorten worden ook erg heet. Daarboven heb ik de grootste gaten geboord. Die vormen ook meteen een uitweg voor de luchtstroom van de fan.

 

pi4-case-back

Aan de achterkant is ook een extra gat geboord voor de microbutton op de fan-shim, die is geprogrammeerd als shutdown-/reset-knop.

[UPDATE#1]

pi4-case-top2

[UPDATE#1]  De krans kleine gaatjes bleek contraproductief als de ventilator voluit draait. Daarom een gat van 32mm geboord met een provisorisch rooster erin …

[UPDATE#2]

pi4-case-top3

[UPDATE#2] De definitieve aanpassing. Een overgebleven dekseltje van de Pi-Zero zorgt voor een mooie afwerking van het gat met voldoende doorluchting !      #combinerenkunjeleren