Pi OS Bullseye: naast de roos?!

      1 reactie op Pi OS Bullseye: naast de roos?!

Debian 11 Bullseye was gereleased in augustus, Pi-OS, gebaseerd op Debian, volgde zoals gewoonlijk wat later. In tegenstelling tot vorige releases legt deze een bom onder je Pi, alle bestaande Pi-cameraprojecten zijn in één klap om zeep geholpen en er is meer slecht nieuws.

Bullseye

Raspberry Pi Bullseye: geen schot in de roos!

De conclusie eerst:

Beter even wachten met het upgraden van al je Pi’s. En eerst goed uittesten.
Overigens geeft Raspberry Pi zelf al het dringende advies om Bullseye als een verse installatie op je sd-kaart te flashen en niet te proberen een bestaande installatie te upgraden.
Pi Imager en de downloadpagina bieden alleen de nieuwste versie (Bullseye) aan om te flashen. Gelukkig kun je de vorige versie (Buster) nog downloaden van hier.

Debian 11

Elke twee jaar brengt Debian een grote versieupdate uit. Debian 10 (Buster) is uitgebracht in 2019. Dus het was weer tijd voor een nieuwe grote release: Debian 11 (Bullseye, genoemd naar het paard van cowboy Woody in Toy Story 2). Zoals gebruikelijk volgde Raspberry Pi met haar Bullseye een tijdje later (op 30 oktober)

Het goede nieuws: ‘gratis een nieuwe processor’

Als je de nieuwste versie van de Pi4 hebt, bv. de Pi4 met 8GB, dan heb je een mazzeltje. Want Bullseye klokt hem automatisch van 1,5 naar 1,8 GHz (net als bij de Pi 400). Dus het voelt of je gelijk een nieuwe snellere cpu hebt gedownload! Natuurlijk had je dit overklokken ook met de hand kunnen doen.

En de rest…

Een aantal van de belangrijkste veranderingen:
>Linux kernel 5.10.63 (was 5.10.17)
>GTK+3
>mutter window manager
>updater plugin toegevoegd in lxpanel om softwareupdates te detecteren en installeren
>KMS als standaard display driver
>Python Games en Minecraft verwijderd uit Recommended Software (want niet compatibel met Bullseye)
>nieuwe softwarestack voor de Pi-camera’s. Met Bullseye is Raspberry Pi overgestapt naar een nieuwe driver voor de camera. Deze is minder ‘closed’ en meer ‘open’ software.

Het slechte nieuws

De nieuwe camera-stack betekent wel dat ALLE PI-CAMERA-PROJECTEN TOT NU TOE NIET MEER WERKEN onder Bullseye, tenminste als ze gebaseerd zijn op de bekende raspicam apps (raspistill en raspivid)  en op de Picamera Python-bibliotheek.
Zie de blogpost van Raspberry Pi hierover.
en bijv. tomshardware.com: “Raspberry Pi Bullseye OS Tested: You May Want to Wait”

Daarnaast zijn Minecraft en de Linux-games verwijderd uit het softwareaanbod, want die worden in Bullseye niet meer ondersteund…

🙁 Raspberry Pi Touch Display: vol enthousiasme begon ik met het flashen van de nieuwe versie voor mijn Pi 3B+ in de SmartiPi case (vs1) met het officiële Pi Touch Display. Dat was geen succes: booten okay, maar bij het opstarten van de desktop kwam hij niet verder dan het Pixel splashscreen en vervolgens trok het scherm wit weg en bleef stuiptrekken met een verticaal lijnpatroon … ?!  En nu ??

Links

Zie de officiële nieuwspost op Raspberrypi.com.
Zie de release notes.
“Bullseye Camera System”

1 gedachte over “Pi OS Bullseye: naast de roos?!

  1. Pingback: Pi OS (Legacy), een reboot - Avonturen met de Raspberry Pi

Gesloten voor reacties.