Nieuw: Pi OS 64-bit

      Geen reacties op Nieuw: Pi OS 64-bit

Na lang wachten is de 64-bit versie van Pi OS nu uit zijn bèta-stadium getreden. De belangrijkste voordelen zijn dat je nu 64-bit programma’s kunt draaien en het hele 8GB geheugen van de Pi 4 aan één proces kunt toewijzen.

Met als release-datum 28 januari 2022 heeft het Pi-OS team op 2 februari (Groundhog Day) het nieuws van het uitbrengen van de 64-bit versie bekend gemaakt.

Het was al sinds de komst van de Pi 3 in 2016 mogelijk om een volledige 64-bit besturingssysteem te draaien, omdat toen de ARMv8-A architectuur in de Pi-computers werd geïntroduceerd. Deze bevat de 64-bit AArch64 architectuur en bijbehorende A64-instructieset.

Chromium

Een nadeel is dat de 64-bit versie van Chromium, die standaard is geïnstalleerd, geen streaming media zoals Netflix en Disney+ kan afspelen.  Daarvoor moet je de 32-bit versie installeren.

Breuk met het verleden

De 64-bit versie van Pi OS betekent natuurlijk wel een breuk met de befaamde terugwaartse compatibiliteit van het besturingssysteem, want alles vóór de Pi 3 (dus Pi 1, 2 en Pi Zero (W)) blijft afhankelijk van het 32-bit besturingssysteem. Maar ja, dat was te verwachten. En die breuk begon al met de introductie van de Legacy- versie, Raspberry Pi OS (Legacy).
De Pi 4 en de Pi Zero 2 W zijn nu sowieso de standaard, en de Pi 5 is in aantocht.
In mijn eigen Pi-ecosysteem spelen van de oudjes alleen mijn twee Pi 2’s nog een rol als dedicated server voor resp. Volumio en Home Assistant.