Little BigClock

      Geen reacties op Little BigClock
Little_BigClock

Een klein klokje voor op het bureau, dat afwisselend de tijd en de temperatuur weergeeft.

Voor op het bureau: een digitaal klokje dat lekker klein is en niet hinderlijk. Door het gebruik van een Pi Zero W (met wifi) heb je altijd de juiste tijd (ook de zomertijd). Hij is makkelijk uit te breiden met extra functies en sensoren. Het font is volledig aanpasbaar, en in dit geval zo groot als het kleine OLED-display (128 × 64 pixels) toelaat, vandaar de naam van dit project.

Uitbreiden

Wij hadden behoefte aan een extra thermometer, zodat je afwisselend de tijd en de binnentemperatuur ziet. Hierbij komt de nauwkeurige MCP9808 van Adafruit goed van pas.

Little_BigClock

De MCP9808 sensor van Adafruit zorgt voor de temperatuurdata.

Zowel het schermpje als de temperatuurmeter zitten op dezelfde I2C-bus. Dat kan omdat beide een eigen unieke code hebben.  Deze codes zijn te vinden met het onderstaande commando (de 1 staat voor het nummer van de bus):

i2cdetect -y 1
i2cdetect

i2cdetect -y 1

 

 

 

 

 

Behuizing

De behuizing kan van alles zijn: een mooi houten doosje of zelfs alleen een mooi stuk gepolijst mahonie- of olijfhout, bijvoorbeeld; met een voetje eronder. Monteer de Pi Zero W en de temperatuursensor (en eventueel een uit-/aan-knop) aan de binnenkant/achterkant, en zorg dat alleen het schermpje aan de voorkant te zien is, in een rechthoekige uitsparing of opening.

luma.oled

Voor de weergave op het SSD1306 OLED-schermpje gebruikten we de prima luma.oled-bibliotheek voor Python 3.
Het gebruikte font is het gratis Cgothicb0.ttf, in 50 en 15 punts. De helderheid staat zo laag mogelijk, om niet ‘verblind’ te worden door het felle witte licht van het schermpje.