LDR als lichtschakelaar

      Geen reacties op LDR als lichtschakelaar

De Light Dependant Resistor (LDR) is een heel bijzondere weerstand, die meer stroom doorlaat naarmate er meer licht op schijnt. Je kunt hem daarom heel goed gebruiken als lichtsensor/lichtmeter.

Lichtschakelaar

Op basis van een drempelwaarde in je code kun je dan bijvoorbeeld een schemerlamp (via een relais) of een led aansturen. Of je kunt de rolluiken automatiseren, of je kunt de code een mailtje of appje laten versturen…

Microcontroller …

Als lichtgevoelige weerstand is de LDR een analoge sensor. Daarom past hij het beste op een microcontroller omdat die analoge outputs heeft. In de virtuele monitor van de Arduino IDE krijg je dan een stroom van waardes te zien die lager zijn bij minder invallend licht en hoger bij meer invallend licht. Hierdoor kun je heel makkelijk een gewenste drempelwaarde bepalen, die je als uitgangspunt in de code neemt.

of Raspberry Pi Zero

De Raspberry Pi heeft alleen GPIO-pinnen, die per definitie digitaal zijn. Als je daar een LDR op aansluit, kan de Pi alleen aangeven dat er wel of geen stroom doorheen gaat (het is dus of licht of het stikdonker). Maar als echte lichtmeting werkt dat natuurlijk niet.
Pas als je de LDR koppelt aan een condensator, kun je er meerdere waardes mee genereren.

Dat werkt zo: je laat de weerstand (bv. van 10µF, microfarad) via de LDR opladen waarbij je meet hoe lang het duur voordat hij vol is. Bij meer licht laadt de condensator sneller op en bij minder licht langzamer. Dat betekent dat de waarden hoger worden naarmate het invallende licht afneemt, en lager naarmate het licht toeneemt. Dus hogere waarden betekent minder licht. Dit in tegenstelling tot de opstelling met een microcontroller.

En dat kun je ook zien in de uitvoer als je een print-functie in je code toevoegt. Je krijgt dan weer een analoge uitvoer waarmee je de lichtintensiteit kunt bepalen.

Deze opstelling met de Pi betekent wel dat er een merkbare vertraging voordat ………..

Vreemde toepassingen

Stroboscoop: zet ldr direct naast de led en gebruik de microcontroller. Code: ldr schakelt led uit bij licht en aan bij donker.
Elektronische kaars: zet ldr weer direct naast de led. Code: ldr schakelt led aan bij licht (bv van aansteker) en schakelt led uit bij donker (bv. zwart papiertje tussen ldr en led).