Wachtwoord vergeten?

      Reacties uitgeschakeld voor Wachtwoord vergeten?

Heb je user pi een nieuw wachtwoord gegeven en ben je dat vergeten? Zo los je het op!
Na een verse installatie van Raspbian heeft de gebruiker Pi het standaardwachtwoord ‘Raspberry’. Daarom wil je dit wachtwoord in veel gevallen (zeker als de Raspberry Pi permanent op een netwerk/internet is aangesloten) vervangen door iets veiligers.

Het is dan ook zeer denkbaar dat je dat veilige wachtwoord kwijtraakt of vergeet. Niet getreurd, er zijn manieren om het te resetten.

De makkelijkste manier

Als je geluk hebt, en je hebt je Pi ingesteld met een automatische login voor de gebruiker pi, dan ben je dus na het opstarten meteen ingelogd in het systeem en kun je met sudo raspi-config  het instellingenscript openen. Ga naar System Options / Password om het wachtwoord te resetten zonder dat je het oude wachtwoord hoeft in te voeren.

De ingewikkelder manier

Als je niet gezegend bent met een automatisch login bij het opstarten. Dan is er nog een iets ingewikkelder manier.

Haal de sd-kaart met het systeem uit de Raspberry Pi en zet hem in je reguliere Windows-(of Linux-)computer. Zoek in de boot-directory van het kaartje naar het bestand cmdline.txt en open dat in een teksteditor (bijv. Notepad++). In dit bestand staat één regel, ongeveer zoals onderstaand:

dwc_otg.lpm_enable=0 console=ttyAMA0,115200 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait

Voeg achter deze regel een spatie toe en vervolgens deze instructie:

init=/bin/sh

Let erop dat je geen nieuwe regel begint, alles moet op één regel staan. Deze instructie zorgt dat dat de Raspberry Pi begint met het sh-script. Sla het bestand op en koppel het kaartje los van de pc en zet het weer in de Pi. Sluit een toetsenbord en beeldscherm aan op de Pi en start hem op. Wanneer de tekst op het scherm niet meer scrolt, kun je het volgende commando uitvoeren:

mount -o remount, rw /

Daarna kun je een nieuw wachtwoord voor pi aanmaken:

passwd pi

Wanneer het wachtwoord is ingesteld, voer je deze twee commando’s uit:

sync
exec /sbin/init

De Raspberry Pi wordt afgesloten. Wacht totdat er niets meer op het scherm gebeurt, en daarna nog een halve minuut extra en haal de stroom eraf.
Stop nu het sd-kaartje weer in de pc, open het bestand cmdline.txt en verwijder de toevoeging init=/bin/sh weer.
Vanaf nu kun je inloggen met het nieuwe wachtwoord.