Update Pi Imager naar v1.6

      Reacties uitgeschakeld voor Update Pi Imager naar v1.6

De  imaging software van de Raspberry Pi Foundation, Imager, heeft een update gehad naar versie 1.6, met als belangrijkste vernieuwing een verborgen “Advanced options”-menu !
Dit menu is alleen bereikbaar via de toetsencombinatie:
Ctrl+Shift+X

Imager_Advanced_options

Pi Imager v1.6, het verborgen menu “Advanced options”

Uitgebreide opties

De beschikbare opties zijn op dit moment:

  • Disable overscan
  • Set hostname: voorheen moest je handmatig twee bestanden aanpassen: /etc/hostname en /etc/hosts
  • Enable SSH, waarbij je kunt kiezen voor toegang met wachtwoord of key-pair: Use password authentication en Set authorized_keys for pi’
  • Configure wifi: SSID en wachtwoord
  • Set locale settings: voor tijdzone en toetsenbordlay-out. Hierbij kun je ook de obligate first-run wizard op de Pi-desktop (piwiz) uitschakelen
  • Persistent settings: Play sound when finished, Eject media when finished, Enable telemetry (deze laatste stuurt alleen een ping naar de Raspberry Pi Foundation voor hun statistieken).

De optie Enable SSH, is vooral handig omdat je dan na het flashen niet meer de SD-kaart uit de computer hoeft te halen om hem meteen weer terug te steken, zodat je een leeg bestand ssh in de boot-directory (of boot-partitie, bij Windows) kunt zetten.

Bovenaan kun je de hele set instellingen vastleggen voor alleen deze sessie of voor altijd.

Imager v1.6

Imager v1.6, het versienummer staat nu in de titelbalk.

Veel besturingssystemen

Nu we toch met imager bezig zijn kunnen we het meteen hebben over de besturingssystemen die je via Imager kunt installeren. Om te beginnen is de keuzelijst van de OS’sen een stuk overzichtelijk gemaakt door een logischere indeling met betere categorieën. Naast de bekende serie van het eigen Raspberry Pi OS, is er de bekende Ubuntu-serie: Desktop 20.10 (64-bit), Server 20.10 (64- en 32-bit), Server 20.04 LTS (64- en 32-bit), Ubuntu Core 18 (64- en 32-bit). Dan is er nieuw bij gekomen Manjaro ARM Linux 64-bit met diverse desktops (KDE Plasma, XFCE, MATE) en Manjaro ARM Minimal. RISC OS is gelukkig ook weer van de partij, versie 5.28 voor alle gangbare Pi-modellen. Als mediaplayer alleen LibreELEC met Kodi aanwezig. Het retrogamingsegment is afgedekt met images van RetroPie en Recalbox. Andere specialistische images zijn de OctoPi-distributie voor 3D-printers (deze is ook nieuw) en een 30-dagen testversie van TLXOS, de Raspberry Pi-versie van de ThinLinX thin-client, die op Debian is gebaseerd.

Bootloader-configuraties etc

Een aparte categorie in Imager is ‘Misc utility images’ . Dit zijn een aantal automatische configuraties voor het booten: boot van SD-kaart en als die er niet is van USB of omgekeerd; boot van het netwerk als booten van SD-kaart niet lukt.