Power over Ethernet met de POE-HAT

      Reacties uitgeschakeld voor Power over Ethernet met de POE-HAT

Sinds augustus is de officiële “Power over Ethernet (PoE)  HAT voor de RPI 3B+” te koop.
In maart 2018 werd de Raspberry Pi 3 Model B+ gelanceerd. Een van de belangrijkste features van deze nieuwe Pi is de mogelijkheid om hem van stroom te voorzien via de netwerkkabel (Power over Ethernet) met een speciaal add-on board. Dit speciale board is nu door de Raspberry Pi Foundation op de markt gebracht. Bij elektronica-shop Kiwi kost het bijna 23 euro.

Om de Pi via PoE van stroom te voorzien heb je aan de andere kant van de netwerkkabel wel een 802.3af PoE injector of een voor PoE geschikte switch of router nodig.

Wat heb je aan PoE?

Met Power over Ethernet heb je geen aparte voeding + kabel meer nodig en dus ook geen stopcontact op de plaats waar je de Pi wilt gebruiken. En dat maakt het mogelijk om een Pi op heel veel plaatsen binnen- en buitenshuis te gebruiken. Bijvoorbeeld als bewakingscamera. Overigens zijn netwerkkabels vaak al op veel plekken in (kantoor)gebouwen aanwezig.

De HAT past rechtstreeks op de GPIO-pins en op de vier speciale PoE-pins achter de usb-connector. Hij blijft binnen de afmetingen van de Pi en past daarom in de officiële Pi-behuizing.

De Pi-organisatie gaat ervan uit dat de Pi3+ met PoE-HAT ook in “onvriendelijker” omgevingen gebruikt zal worden en heeft de HAT dan ook voorzien van een ventilator (25mm). Je kunt deze zo instellen dat hij automatisch aanslaat wanneer de processor een bepaalde temperatuur bereikt.