Oude bewakingscamera voor een prikje weer als nieuw

      Reacties uitgeschakeld voor Oude bewakingscamera voor een prikje weer als nieuw

Project: een oude propriëtaire bewakingscamera van Linksys uit 2009 upcyclen naar de moderne tijd en naar open source, dankzij de Pi Zero W en de Camera Module V2.

Bij het opruimen vond ik een oude ‘bewakingscamera’ van Linksys met een handige flexibele voet. De elektronica is verouderd, maar de behuizing oogt netjes en de flexibele voet lijkt erg handig. Tijd voor een recycle-project!

webcam_recycle

Na afloop van het project staat er een elegante open source webcam met 8MP-sensor en 1080p30 video.

De Linksys WVC54CA Wireless-G Internet Home Camera is een typisch consumentenproduct: propriëtair en helemaal dichtgetimmerd. Wat ik op internet vluchtig te weten kon komen, is dat hij alleen te gebruiken is met een Linksys-router, zoals de befaamde WRT54G, en dat hij geschikt is voor Windows Vista, 2000 en XP.

De camera heeft een sensor met een resolutie van 640×480, normaal voor zijn tijd. Aan de ene kant van de lens zit een blauw ledje dat aangeeft of de camera actief is. Aan de andere kant zit een microfoon voor het omgevingsgeluid. Het apparaat  heeft wifi aan boord, IEEE 802.11g dus, en aan de achterkant een ethernetaansluiting en een ronde DC-aansluiting voor de voeding. Toen ik hem kreeg was hij al verouderd, en nooit gebruikt. Jarenlang lag hij in de bak met ‘onbruikbare’ spullen.

webcam-recycle_1a

Voorkant van de camera met opvallende glimmende rand rond de lens. De uitstraling is meer commercieel dan functioneel.

webcam-recycle_2

De hele binnenruimte is gevuld met een printplaat met voorop de camera en achterop de (grote) wifi-module.

Wat zit er in het doosje

De behuizing van dun zwart plastic is gemakkelijk te openen. De hele voorkant is een deksel, dat alleen vastgeklemd zit.

In de lege behuizing bleek er binnen meer dan genoeg ruimte voor een Raspberry Pi Zero W + Camera Module V2. Het liefst had ik er een Pi 3B in gezet, maar die past sowieso niet. Een Pi 3A past wellicht wel, maar die had ik niet bij de hand.

OK, dus misschien kon ik meer dan alleen de voet gebruiken! En de behuizing ziet er van buiten toch wel decoratief en netjes uit. Het belangrijkste voordeel is dat de Pi-camera precies in opening van de originele lens past, en omdat de Pi Zero verticaal in de behuizing past, zit de beeldverhouding ook precies goed. Als je de camera omklapt, zodat hij op de Pi Zero ligt, past alles precies!

Minimale werkzaamheden

webcam-recycle_9

De lens van de Raspberry Pi Camera module past zo precies in de opening van de oude lens dat hij verder niet bevestigd hoefde te worden.

Het enige wat ik moest doen, was een plaatje aanbrengen dat op de bevestigingen van de oude printplaat past en waar de Pi Zero op gemonteerd kon worden samen met de camera-module.

webcam-recycle_10

Inbouw was simpel, via een dun plaatje wordt de Pi Zero bevestigd op de originele schroefgaatjes. De camera zit alleen vast aan zijn flexkabel en klapt achterover op de Pi. Op het korte usb-kabeltje is een usb-verlengkabel aan te sluiten.

Software

De software is het makkelijkste van het hele project: gewoon een image van motionEyeOS, het supermakkelijke bewakingscamerasysteem van Calin Crisan, downloaden, op een SD-kaartje flashen, configureren en klaar!