Case-modding Zero

      Reacties uitgeschakeld voor Case-modding Zero

In de behuizing van de Raspberry Pi Zero ontbreekt een opening voor het sd-kaartje. Dan maken we die toch zelf!

De officiële behuizing van de kleine Raspberry Pi Zero vind ik ideaal. Compact en met drie verschillende witte deksels: een gesloten, een met een gaatje voor de camera en een met een opening boven de GPIO-pinnen. Dat had de grote behuizing ook moeten hebben!
Het enige minpunt is dat er geen opening is om het sd-kaartje te verwisselen. Om dat te doen moet je steeds het hele printplaatje uit de behuizing halen.
En dat is erg onhandig, als je de Pi Zero bijvoorbeeld als bewakingscamera of webcam gebruikt. De korte kabel van de camera maakt het heel lastig om de printplaat eruit te halen zonder de camera-aansluiting geweld aan te doen.

Tijd voor een aanpassing dus. En dat is simpel te doen. Zie de onderstaande foto’s.

case-modding_1

Benodigde gereedschappen: viltstift, metaalzaagje, vijltje, klein afbreekmesje, pincet.

Begin met de printplaat in de behuizing te plaatsen en zet met een viltstift een streep aan de buitenkant van het rode deel van de behuizing waar het gat moet komen. Dat is dus niet precies in het midden.

case-modding_1b case-modding_1d

Met een ijzerzaagje kun je dan twee spleetjes zagen haaks op de streep, in de hoek van de behuizing. Zorg dat de bovenste rand van de behuizing intact blijft, anders heeft het dekseltje minder houvast.

Daarna kun je met een klein afbreekmesje twee sneden in het plastic maken evenwijdig met de streep.

 

Het micro-sd-kaartje kun je er vervolgens van buitenaf inschuiven.
Om het er weer uit te halen heb je wel een pincet nodig.  Dat komt omdat de kaartlezer aan de bovenkant van het printplaatje zit in tegenstelling tot bij de grote Pi’s. Daardoor zit het richeltje op het sd-kaartje waar je je nagel achter kunt zetten niet aan de onderkant maar aan de bovenkant.